Dit is een massagevorm die begin 1950 is ontwikkeld door Elisabeth Dicke. Mevrouw Dicke was een Duitse heilgymnaste die leed aan de ziekte van Bürger (een ernstige doorbloedingsstoornis in de benen). Zij had hevige pijnen zowel in haar been als in haar onderrug. Er werd zelfs overwogen het been af te zetten aangezien er weinig kans op genezing was. Vanwege de hevige rugpijn gaf zij zichzelf op een speciale manier massage aan de rug.
De reactie was niet alleen een vermindering van de rugpijn maar ook een verbetering in de circulatie van haar been. Op haar aanwijzingen werd de behandeling overgenomen door een collega en genas haar been. De door haar gebruikte techniek werd onderzocht door Mevr. Teirich-Leube samen met Prof. Kohlrausch waarbij bleek dat het geheel gebaseerd was op het beïnvloeden van segmentale samenhangen.
Dit houdt in dat via de ruggenmergsegmenten er een invloed vanuit het bindweefsel naar organen gaat en omgekeerd. Wanneer op een zeer speciale manier het bindweefsel geprikkeld wordt, kan er een regulering van organen tot stand komen. Door op deze speciale wijze te masseren kan men dus via de huid invloed uitoefenen op bijvoorbeeld het functioneren van maag en darmen, maar ook op de circulatie in armen en benen. Hierdoor is het mogelijk dat, via het behandelen van de rug, er een positieve invloed wordt uitgeoefend op het herstel van aandoeningen in armen en/of benen.

Tegenwoordig wordt onder bindweefselmassage ook wel het rollen en rekken van de huid verstaan. Dit komt absoluut niet overeen met de theorie en de praktijk van de originele bindweefselmassagetechniek. Het effect van de originele bindweefselmassage techniek werkt zeer diep door. Daarom kan de massage bij ondeskundig gebruik hele nare en vervelende ervaringen bij de cliënt teweeg brengen.

In deze cursus zal de originele en oorspronkelijke wijze van de bindweefselmassage (E. Dicke en Teirich-Leube) gedoceerd worden.

– Indicaties en contra indicaties
– Bindweefselonderzoek van de huid en de bindweefselreflexgebieden
– Verschillende bindweefselmassagetechnieken zoals Gewebswäsche, diepe techniek, huidtechniek
– Ontstoringspunten en reactiepunten
– Therapeutische mogelijkheden

Donderdag 12 november 2020
Donderdag 19 november 2020
Donderdag 3 december 2020
Donderdag 17 december 2020

De cursustijden zijn van 09.00 – 14.00 uur.

De kosten bedragen € 560,00 per persoon of betaling in 3-achtereen-opvolgende termijnen van elk € 179,00.

Minimale groepsgrootte is 4 personen. 

Wit hoeslaken, een grote en twee kleinere witte handdoeken. 

Verplicht studieboek: ‘Bindweefselmassage’, auteur Piet en Sachs/Piet, Uitgeverij: Elsevier/De Tijdstroom. Prijs ongeveer € 109,00.

U dient in het bezit te zijn van het diploma sportmassage NESPG, NGS, ACE, ESPO of NESM, massage en/of massagetechnieken NESPG. Indien u kunt aantonen langer in het vakgebied werkzaam te zijn gebleven, kunnen hiervoor uitzonderingen gemaakt worden. Dit laatste geschiedt in overleg met de opleiding.

U kunt examen doen bij de NESPG. Het diploma van deze module is vijf jaar geldig voor het vak bindweefselmassage zoals dat wordt gegeven voor de opleiding tot massage- of sporttherapeut. De kosten worden door de examinerende instantie bepaald.

X